Header tutorial




salam semua...entri kali ni Paatz dedikasi untuk eQueen... he, die ade request wat header blog,lama suda...maaf yek...sebenarnye ade banyak blog2 otai yang tunjukkan tutorial header ni..header aku ni tak lawa mane pun...kimiadanaku???hehe...ok jom kita cuba..
bismillahirrahmanirrahim..

*sila back up template korang sebelum kerja meng-edit*


01-Paatz cadangkan korang wat la header guna Photoshop..edit lawa2..korang mesti lagi mantop dari paatz..sebelum tu kene kenal pasti dulu header camne yang kite nak buat..macam blog Paatz ni , just guna perkataan KIMIADANAKU tu saje..korang bole juga letak gambar2 yang menarik kat header tu..

02-camne dengan saiz header? try gunakan dimensi 1024px × 148px ...atau lebih kurang g2...

03-bila korang dah siap buat header tu,save dan kemudian log in blogger..

04-pergi kat layout>page element> (header)> klik edit

05-ok..sekarang, browse header yang dah korang wat tadi,upload kan..pastu cek@tandakan pada ruangan yang kat bawah tu..

06-save...

MAKLUMAN.
tutorial di atas adalah untuk default template yang dah disediakan oleh blogger..kalo korang guna template minima atau seangkatan dengannya..

sekiranya korang punya template yang di download dari mana2 website,(kebiasaannya template tu mesti ada header dia sendiri),jadi korang tinggal edit balik header tu tadi...

01-log in blogger,pergi ke layout , edit HTML.

02-cuba cari header template tersebut...(Ctrl+F) #header...korang akan jumpa url image header tu nanti...

03-bile dah dapat url image header tu,copy url dan paste kat address bar..save kan dan mulakan aktiviti edit korang...

04-setelah di edit secantiknya, korang perlu upload image header tadi..upload kan saja kat photobucket atau image shack..dan copy url image tu..

05-pastekan url tu pada url yang asal kat code yang kita cari tadi...

06-save template..view blog korang..kalo jadi alhamdulillah..

*nota kaki

tutorial ni sekadar memberi cara membuat header,maaf sekiranya korang kurang faham atau buat2 tak faham...kui3


korang boleh rujuk tutorial lain;


sederhana itu indah
blogger templates


6 Atom Bergerak :

byabya said...

rajin je post tutorial.
eheh.
:)

paatz said...

to byabya- hehe,tak tau nak tulis apa..=p

Amar Amirah said...

salam..
saya nak tanya..sebelum ni saya pakai template minima yg disediakan blogger. knp bila saya edit header untuk letak gambar yg saya nak, takde perubahan pun berlaku? tetap keluar tulisan macam x ubah apa2..padahal saya dah edit width header tu untuk fitkan gambar yg saya nak masukkan tadi?

paatz said...

salam kembali..

kamu masukkan gambar tu kat edit html ek?width yang kamu buat tu ok,cuma gambr takmau kuar

kamu cuba try letak cara bese kat page element tu..tick kan shrink to fit dan instead of title.i'Allah boleh.cuba try test dulu ye...

Amar Amirah said...

hehe..taklah..saya mmg pakai page element, tu yg x boleh tu...semalam saya dah cuba tak boleh, hari ni baru boleh...so maybe picasa kut yg problem....

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

tenkiu sbb membantu !
sy link an blog awk kt page sy oke ;)

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz