"...Zaman dah berubah..Dunia dah Maju..."

'Demi masa....sesungguhnya manusia kerugian....melainkan..yang beriman dan beramal soleh..."



lirik dari lagu group Raihan, 'demi masa' yang diambil dari firman Allah dalam surah Al-Asr,yang menunjukkan yang kita ni sentiasa di dalam keadaan rugi..kecuali jika kita sentiasa ingat-mengingatkan sesama kita...ingat 5 sebelum datang nya 5...

pejam celik pejam celik umur aku dah 22 tahun..dalam usia ni orang kata kire dah cukup matang la...kn...'matang' sangat la aku ni..kui3..takpe2..proses kematangan aku ni slow sket..ble ngan kengkawan yang sekepala...jadila aku kanak2 ribena peringkat 4...

aku nak bawak korang menyelami,mengimbau,mengenang rentetan kamajuan dan kecanggihan teknologi dan sosial masa kini antara kite darjah 1 (dalam 1992) sampaila sekarang 2008..


Darjah 3...

masa zaman nih,kitorang 'sibuk' dengan bola..sbb selangor masa 2 cam Kedah sekarang..hebat...ciap wat match antara kelas g..lawan masa rehat..sekola kitorang takde padang,kubur aderla..kawasan lapang 2 dah la berpasir...ble men je...fuhh...jadi Jerebu jap SKBS aku ni...tak dilupa,daun terup..main tepuk2..

teknologi masa 2 yang paling kitorang idam2kn...'gameboy'...aku ingt g nama dak yang bagi sewa siap die punyer gadget 2 sejam 5 kupang..Golden Gun,anak orang kaya kat batu 9..jakun gakla kami..hehe..yang dak pmpn lak,suke wat buku lirik..ntah macam2 lirik depe tulis..masa 2 yang top KRU, BSB, Jalil Hamid....huahua,jangan gelak dulu..lagu Ayam kn popular gak??

antara permainan yang popular gak mase 2, lawan batang aiskrim dengan pemadam..siap ada collection pemadam ,lawa2 lak ..sayang nak digunakan sebagai 'pemadam'...padahal mmg fungsinya untk memadam...yang batang eskem lak, diasahnya hujung batang 2(bese Padddle Pop)...bagi tajam n macam2 bentuk dapat dihasilkan..pas2 men tepuk2(pun ada macam2 teknik)..

tutup botol pun tak dilupakan..antara permainan wajib selepas peksa selain Donkey,One Happy Family,Old Maid,Saidina...dan lain2..

kalo kite prasan...tyme ni leh tgk bermacam2 jenis beg, pensil box yang wujud..kalo beg yg popular,beg Swann..pencil box mesti yg leh bukak depan belakang 2...


Darjah 6...

sekolah aku dah takde kawasan lapang g..sume kene tar..jadi,kami tetap men bola..cume alat die kitorang guna tutup botol...botol mineral 2..haaa...mmg kecik...tapi best...jam lak,budak2 kecoh nak pakai Boy London..sebab leh tukar kaler ikut cuaca..kagum seh masa 2..

gadget masa ni yang dak2 suka,walkman...atau pemain kaset..dari sebesar2 gajah sampai la kecik cam Aiwa 2...mmg jd rebutan setiap kali abis exam...sebab pas exam pun kene datang..kami slalu bawak Saidina dan yang seangkatan dengannya..kalo pasal komputer,masa ni simpan pakai disket gedabak nye besar...

game popular masa ni Street Fighter..game 2D ade gak,super mario,contra...yg pakai tpe,pasang kat tv 2..kui3
suke koleksi tamiya,emperor,shooting star...jadi pilihan..pas2 men kat longkang yg dibuat track untuk berlumba..enjin die?huhu ada jet dash, hyper dash...

komik dragon ball mmg jadi rebutn masa nih..sanggup tunggu giliran nak baca komik..hehehe


Form 4...(bermula era nu-teknologi)

aku ade tengok rumet dorm aku pakai bende kecik gile..tapi fungsi cam walkman...nama ny mp3 player...ada kapasiti die masing2...dah tak men dah kaset2 ni...penggunaan internet mula bercambah..kitorng slalu 'fly' g
SS15, area cyber cafe paling besar kat subang...kul 3 pagi kitorng kuar..huhu...pn2 blakang la..hmmm..game CS je pn..mule berjinak2 dengan chatting kat MIRC...friendster?lagila...Myspace...bla3...dengan mudahnya kite leh berhubung dengan sesapa saja tanpa gngguan dan larangan..


persamaan yg dapat aku kumpul??

ni persamaan yang aku dapat kumpul antara member2 aku skrang..hampir 94% sama,walaupun kitorng dari negeri yang berbeza!!
  • menu yang wajib ada kat kantin : nasi lemak,mee,nasi ayam,hotdog kecik,nugget,karipap,donut,dan jugak roti sardin
  • kalo pas rehat kat kantin,lokasi kite ada 3...Library,Surau,Koop...
  • wajib dak2 makan eskem batang yg 2 kupang...
  • sume takut gile masa BCG..tapi pas kene cucuk...poyo nyer.....
  • RMT...dapat susu percuma
  • lori vitagen,milo,vico, slalu datang sekolah
  • buku cerita jadi buruan bila datang pesta buku..murah je 3 rggt
  • suke cite power rangers,dash yankuro,gaban,suria perkasa hitam..dan yang paling popular Dragon ball Z.
huhu...rindunya zaman dulu2...best..takde nak fikir assignment,masalah2 remaja,prblem duit...hidup seronok jek...tapi kene la faham..ni la putaran hidup.kitaran yang sama pada orang terdahulu sebelum kite...yang akan bawa kite ke depan, adalah kematangan pemikiran yang baik..pengalaman merupakan sesuatu yang bernilai..jadi guru kepada diri sendiri..usia meningkat..barulah kiter sedar akan tanggungjawab kite yang sebenar hidup di dunia ini..manusia mempunyai berbagai cita2 dan matlamat masing2 nk dicapai...namun PENGAKHIRAN kite tetap sama...



ni la sekolah pertama aku...SKBS cheras...^-^

0 Atom Bergerak :

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz