Tutorial Awan Bergulung


Salam semua...entri ni aku nak kongsi cara membuat "'Blogumus" atau lebih dikenali dalam blog Kimiadanaku sebagai Awan Bergulung...tutorial ni dipelajari dari blog Kak Eriyza...(thanks).Kat blog die pun banyak tutorial korang leh blaja..ok , jom kita mulakan...


LANGKAH PERTAMA

Masuk Blogger > Login > Layout > Edit Html
Kemudian cari kod (tekan CTRL+ F ) ini
<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>


LANGKAH KEDUA

Tambahkan kod ini di bawah kod tadi 2 .




<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<script src='http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/swfobject.js' type='text/javascript'/>
<div id='flashcontent'>Blogumulus by <a href='http://www.roytanck.com/'>Roy Tanck</a> and <a href='http://www.bloggerbuster.com'>Amanda Fazani</a></div>
<script type='text/javascript'>
var so = new SWFObject(&quot;http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf&quot;, &quot;tagcloud&quot;, &quot;240&quot;, &quot;300&quot;, &quot;7&quot;, &quot;#ffffff&quot;);
// uncomment next line to enable transparency
//so.addParam(&quot;wmode&quot;, &quot;transparent&quot;);
so.addVariable(&quot;tcolor&quot;, &quot;0x333333&quot;);
so.addVariable(&quot;mode&quot;, &quot;tags&quot;);
so.addVariable(&quot;distr&quot;, &quot;true&quot;);
so.addVariable(&quot;tspeed&quot;, &quot;100&quot;);
so.addVariable(&quot;tagcloud&quot;, &quot;<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>&quot;);
so.addParam(&quot;allowScriptAccess&quot;, &quot;always&quot;);
so.write(&quot;flashcontent&quot;);
</script>
<b:include name='quickedit'/>
</div>
</b:includable>
</b:widget>




LANGKAH KETIGA

Tekan Preview dan Save Template..settle




***Antara bahagian yang boleh di edit (berwarna merah)

240 = merujuk kepada Lebar die.
300 = merujuk kepada panjang .

ffffff = Warna background Blogumus tu.
12 = Saiz tulisan .



9 Atom Bergerak :

::dir & fara:: said...

ade tambahan yg ko tertinggal.. baik ko sertekan homepage untuk edit kaler.. hehe.. ade kat sini.. http://html-color-codes.info sekian terime kasih.. maju la blog utk semua.. hahaha

paatz said...

Dir- tq byk2 ehehe

FeeqahRidzwan said...

um~ mcmana nk tukar warna tulisan? background dh pass dh..

paatz said...

Feeqah- kat script tu , ad 33333 warna merah kan?tu feeqa leh tukar kale die eh

_neo_ said...

widget dah pass dah..bila preview kat blog , tak keluar link/label..kotak KOSONG je?ces..tatau la mane silap wuu

~*PuTeRi^HaiFaNuRi*~ said...

dah cari balik kod tu,
tak jumpe...
sbb nak tukar background jadi colourless...huhuhu..
tp tak jumpe lak kodnye dah...huhu..

EIPUL said...

LOL, thanx a lot... heheh, best2...
aku punya blog pun dah ada awan begulung... aku namakan dia sebagai kepul2 asapku... heheh

fiza_sensei said...

thanks

rayban wayfarer said...

thanks for sharing

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz