korang nak buat 'fav icon' tak?


Salam semua...dalam post nih aku nak story macam mana korang nak wat fav icon dalam website atau blog korang...apa sebenarnya fav icon?pe bende 2?fav icon sebenarnya icon kecik kat atas sebelah URL kite 2.cam aku punyer ni,cube korang tgk kat ats 2.gambar dak kecik comel 2..haaa,tu la aku..hehe.



berikut adalah langkah2 untuk wat fav icon:

  • mule2,korang kene sediakn gambar yang sesuai yang korang nak letakkan sebagai fav icon 2..besenye saiz die 16x16.kalo advanced dah,korang leh wat pakai Photoshop je..kalo tak dapat pun takpe.janji korang ada gambar.

  • Dah pilih dah?ok pasni..korang g kat website ni ..upload gambar yang korang nak jadikan sebagai fav icon korang 2.kalo nak animatekan icon 2,korang tick je 'animate fav icon'.terpulang pada selera korang.klik 'generate favicon.ico' 2..korang akn dapat file icon ni dalam bentuk .zip...extractkan file tu.

  • dah?ok skrang, upload kan file .ico kat mana2 website yang sediakan perkhidmatan meng'upload'..cth Ripway atau googlepages..lokasi 'link' tu korang kene ingat tau.COPYkan je link tu..bile korang dah copy link,pegi lak kat blogger,sign in..pg kat settings,pas2 edit html...cari script 'head'..ataupun langkah mudah ,tekan CTRL+F ,pas2 type perkataan head tu.

  • paste kan script ni di bawah 'head' :
<link href='kat cni letak link file .ico yang korang dah upload tadi'
rel='shortcut icon'/


  • dah wat?Yea...dah siap..save settings yang korang dah wat.try preview blog korang..jadik tak?

Selamat Mencuba!!!

0 Atom Bergerak :

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz