Is that your IDENTITY?

Penah tgk TV game show orang putih yang namanya IDENTITY tu?ala...yang men teka2 sapa orang tu,sape die ni sebenarnya..pnh kan?kan?yang bawah ni ha..



aku suke gile tgk game show ni,daripada postur badan muke die ngan mimik dah leh dapat tau sapa die,Lawyer?pemain bola sepak?Penari?doktor?Ahli MUZIK????atau Cikgu?

tak kira lah siapa diri kita,yang penting kita tahu dan jelas apa matlamat dan tujuan kita ada kat dunia nih...dalam post kali ni,aku nak kongsi tentang kecelaruan identiti...Kecelaruan identiti nih boleh ditafsirkan pada macam2 definisi,boleh dikatakan ketidaktentuan imej,perwatakan,atau hala tuju hidup seseorang.masalah kecelaruan identiti ni slalu dikaitkan dengan remaja..lingkungan umur 15-20 tahun..mmg aku jgk akui,aku penah mengalami 'sindrom' ni waktu sekolah dulu..kita rasa diri kita bebas nak wat pe pun ko nak..nak jadi tu,nak ikut ni,nak follow tu,nak join group ni..haa...sebut grouping2 ni,masa sekolah mmg byk group dak2 ..ade PAragas,APO..macam2 g..ikut tempat dan sosiobudaya masing2.bile kite ada team,kita rasa kite kuat,hebat,boleh pukul org kalo tak puas ati,boleh wat vandalism sesuka ati depe,rase diri ade back up la g2...

waktu usia remaja mmg kite rase kite bebas nak wat apa pun..zaman globalisasi ni kan..pendedahan yang tak terkata banyaknya..budaya2 asing yang datang dgn senang ko tiru...ciplak,ubah sket pas2 carik pengikut...budaya hedonistik lagi banyak datang melanda,macam sos cili...berhibur sebenaqnya tak salah,cume bile kte salah pilih hiburan 2,jadi masalah lah kite nnt..fitnah akhir zaman ni bahaya..ish...tgk la budak2 skrang..gothics,animism,dan byk g yang aku tak tau..kalo dulu yang popularnya black metal 2,yang kambing hitam tu..siap member aku toreh dagu pakai duit 2 kupang lagi..tak paham..

tapi....betul ke remaja sahaja yang terlibat dalam masalah ni?kanak2?org dewasa?retua-retua kita?depe tak terlibat ke?aku rase semua boleh terjebak dalam masalah ni.kanak2,adik2 kite...depe bile tgk cite katun contohnya,Ultraman ..depe akan tertarik dengan watak yang dimainkan Ultraman 2..penyelamat dunia..cam Conan ke,samela..depe akan terikut2 gaya dan perwatakan hero diorang...kalo depe tgk watak orang jahat,camne lak???hurrrmmm..peringkat ni leh dikatakan tanda2 awal sindrom kecelaruan..

org dewasa...sbelum dewasa depe remaja gak kan.bile tak dapat nak rawat kecelaruan ni,mmg masalah bile kite dah nak kawin nnt,beranak pinak...tak dapat nak tunjuk contoh teladan yang baik pada anak2 kite lak...'bapak borek,ank rintik'...apatah lagi bile dah tua nnt...tapi kebiasaannye peringkat ni,depe dah ade kesedaran sket walaupun tak banyak...yela,umah kata pegi,kubur kata mai sini...

ade banyak artikel ttg kecelaruan identiti korang carik...kesimpulan,kite kene ade asas pegangan yang kukuh supaya tak tergelincir mahupun tergolek bile dilanda 'tsunami' sosial melampau..kita. Yakinlah bahawa andainya kite bangsa Melayu hari ini benar2 menghayati Islam dan melaksnakanny dgn Ikhlas, bangsa kite blh mnjadi suatu bangsa yang mentadbir dunia dengan Islam. Ini kerana apabila suatu bangsa itu benar-benar ikhlas menjadikan Islam sebagai terasnya, maka Allah SWT memperkuatkan mereka....

p/s- melentur buluh biarlah dari rebungnya...

0 Atom Bergerak :

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz