Kemana aku selepas ni?


salam sumanya...last week aku cam moody sket..sori kawan2..hu..takpe2.post kali ni kita ceria2 sket..al-maklumla...da abis exam..erm.exam kat UPSI jela..byk g exam kat dunia ni,apatah g exam di sana kelak...

penting sangatkah kita nak exam ni?takyah exam tak bole ke?terus je dapat degree..takyah wat tesis sume tu...huu...mmm,aku ni terus terang mmg seorang exam oriented punyer olang..haiyaaa...manyak sian ini olang.

exam atau ujian sebagai penilaian prestasi kita ,tahap pengetahuan kita terhadap sesuatu subjek yang diambik ...exam dalam bentuk 'telan dan luah' ...eh,ni aku cakap ttg aku tau..tak tau la korang camne...hu.jgn jadi cam aku...tapi,bukan semuanya aku muntah balik. ade jugak yang aku hadam,bagi otak makan..itu yang sebaiknya....kita blaja n sampaikan pada mereka2 yg tidak tahu...jangan bawak ajaran ayah pin udah...

ke mana aku pas ni?yaa...aku akan ke Lanchang,Phang Darul Makmur...sebuah daerah yang leh dikatakan hulu,(wlaupun aku mmg dok Hulu...)...di sana nnt barula kelihatan,sama ada aku layak menjadi seorang pendidik ataupun seorang guru...aikkk.bukan sama ke?haa..pendidik,dia sedaya upaya memberi sebaik mungkin didikan dan tunjuk ajar pada anak muridnya ,biar jadi 'orang'...hehe...tafsiran aku begitu...

walau mana pun kita pas ni,jangan lupa sape diri kita,masuk kandang kambing,mengEMBEKlah...jangan kau menGAUM...lari kang depe2...di mana bumi dipijak ,disitu kita ingat Allah...hehe..peribahasa baru...yelah,sume yang ada ni milik kekal Allah,takde satu pun kita punyer...banyak2 bersyukur atas segala nikmat yang dah diberi...okaay....

p/s- jom g SABAH....

6 Atom Bergerak :

ziezue said...

wat yg terbaik utk lthn mgjar nanti..klo nak berkongsi pengalamn jom la share ngn kite...hehe..

ziezue said...

pengalaman latihan mengajar plg best bg aku....
byk pahit n manis...
belaja berdikari kat tempat baru n jauh...
good luck ye paatzie...

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

Yo Paat!

Owh..sudah mau praktikal ya?

Kamu Hulu Selangor jer..bukan Hulu lain..kih3~

*Chenderong Balai buakn Hulu rasanya*

kih3~

apa pun, selamat menjalani praktikal. Jadik pendidik yg terbaik!!

Anonymous said...

salam..murid2...arini cikgu nk ajar ttg salah 1 element dalam transition metals. wane dia kdg2 ijau..kadang perang...cube teka ape die? ape? Ferum? panndainyee(bkn orkid la..)...betul3(ipin)

Besi adalah satu unsur yang disebutkan dalam Al-Qur'an dalam surah al-Hadid, yang bermaksud

....Dan Kami telah menurunkan besi yang padanya terdapat kekuatan yang hebat dan berbagai manfaat bagi manusia....Surah al-Hadid;25.

Perkataan 'diturunkan' khususnya digunakan untuk besi dalam ayat di atas difikirkan mempunyai satu pengertian metaforik untuk menerangkan bahawa besi diberikan untuk faedah kegunaan umat manusia.
Tp.... bila kita pertimbangkan pengertian literalnya, perkataan ini akan bermaksud 'secara fizikal diturunkan dari luar angkasa', kita menyedari bahawa ayat ini menggambarkan satu keajaiban saintifik yang sangat-sangat signifikan.

Ini adalah kerana penemuan astronomi moden telah menyingkap bahawa besi yang wujud dalam dunia ini berasal dari bintang-bintang gergasi di luar angkasa.

Unsur-unsur berat dalam alam semesta adalah dihasilkan di dalam nuklid bintang besar. Sistem solar kita, bagaimanapun, tidak mempunyai struktur sesuai untuk menghasilkan besi baginya. Besi hanya dapat dihasilkan dalam bintang yang lebih besar daripada matahari, di mana suhu mencecah beratus juta darjah. Apabila amaun besi melebihi peringkat tertentu dalam sebuah bintang, bintang ini tidak dapat lagi menampungnya, dan akhirnya ia meletup dalam satu letupan yang dipanggil 'NOVA' atau 'SUPERNOVA'. Sebagai satu hasil dari letupan ini, meteor yang mengandungi besi berserakan ke seluruh alam semesta, dan mereka bergerak melalui ruang di angkasa sehingga ditarik oleh daya graviti sesuatu jasad di cakerawala.

Fenomena ini menunjukkan bahawa besi tidak dihasilkan di dalam bumi, tetapi dibawa dari bintang-bintang yang meletup dalam angkasa melalui meteor, dan telah 'diturunkan ke dalam bumi'. Dalam cara yang persis dengan apa yang dinyatakan dalam ayat di atas, ianya jelas bahawa fakta ini tidak dapat diketahui secara saintifik 1400 thun lalu ketika Al-Qur'an diwahyukan.

rujukan : Harun Yahya(2007)keajaiaban saintifik al-quran

p/s- teacher centered....not gud la..do some grup activity okay(madam tien2)..hehe

julianamnoor said...

lawa yek blog ni..mesti terer..best ker ajar kimia?hehe

paatz said...

ala...bese2 jek...ap pun slamat datang julianamnoor

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz