##Kod etika blog##

salam kembali...entri kali ni aku nak kupas dan kopek tentang cadangan Menteri Dalam Negeri kita, Datuk Seri Syed Hamid Albar supaya bloggers mempunyai kod etika masing2 dalam penulisan blog mereka...ini penting bagi memastikan blogger bertanggungjawab pada setiap entri yang depe buat.sebab mem'blogging' ni dah jadi trend zaman sekarang..dan penulisan para bloggers sangat berpengaruh kepada pembaca dan masyarakat ...setiap penulisan dan hasil karya korang akan menggambarkan suasana dan pemikiran masyarakat masa kini...setiap pandangan akan diteliti dan digunapakai oleh masyarakat...korang boleh rujuk di Star


Bagi aku banyak tujuan bloggers2 mem'blogging' ...macam bro Azizwan,(promote skit...he),beliau mengupas isu-isu semasa yang orang kurang ambil endah.nampak cam kecik tapi menarik..mengikut idea dan pemikiran beliau..membuatkan blognya sering dikunjungi dan dikomen....cam saudari eya, Arrazi, Syafrul dan Tg plak, entrinya lebih berilmiah dan kritikal...ada juga bloggers yang suke wat download center...cam rosli.si Azwan lak,blognye penuh dengan cite2 klaka...huhuhu..seronok bace....aku?hehe...temaku meluas dan tidak tertumpu...majoriti lebih bersifat peribadi..macam blogger lain cam MrHahn, AlongArman, Yana, Ashikin, Farhana, Syafaza, Cacen, Muazzin n ramai g bersifat
universal...kui3...memasing ade cara dan stail sendiri mem'blogging'.kawan2 blogger ku sekalian....agak2 la kan...apa kod etika blog korang??

Kod etika aku di Kimiadanaku.blogspot.com:

*aku fikir= fikir dulu apa yang nak ditulis
*aku tulis = tulis dengan dua stail,samada formal dan tak formal...tu cara aku
*aku kongsi = kongsi dengan publish kat cni...


Aku harap korang dapatkan linkkan entri nih(ambik aje gambar bawah nih..) dalam blog memasing...n nyatakan apakah 'kod etika' korang semasa mem'blogging'....


16 Atom Bergerak :

paatz said...

erk...gambar tuh saiz besau...huhu..sowi

Azizwan™ said...

bro.. aku kena buat entri fasal kod etika ni ke?

p/s: actually, blog aku tu bknlah nak kupas isu semasa je bro sbb blog tu utk mcm-mcm yg aku rasa menarik nak post. huhu..

apa yg bro namapk skrng ni adalah entri seorg newbie. tu fasal entri2 yg ada dalam blog tu tak berapa nak santai atau lebih tepat membosankan.. mklumlah, masih lg meraba-raba dlm kegelapan. ahakz!

by the way, tq sbb promot blog aku. tp apasal promot sket je bro? lain kali promote le bebyk. hehehe.. just kidding

Hahn 3rd said...

Yelah...buat lerr resolusi untuk size sidebar jer...tu taruk kat blog post jer muat. Anyway...thanks

Along Arman said...

paat.. besh la entri neh..
nanti along amik.. :)

paatz said...

Azizwan-kui3..ok la tu..nnt promote byk2..nnt kene cas.he.ikut hang la...gtau readers etika ko mem'blogging' nih..

Hahn-tu la pasal...lupe2...dahla terus save jpeg..mls nk wat blk..nway tq

Along- tq ek..teruskan berblog!!!

Ashikin Abdullah said...

mekacih. tengah pikir kod blog sy jap.hehe ~baru nak pikir ;p

paatz said...

Ashikin-fikir2kan..he

paiseh said...

hilangpunca xde kod 2 etika hamjadah pon..
still terbaek..!
sukati org laa nak tulis ape pak amid botak wei...!

*sori.. ter'emo' lak pepagi buta..

paatz said...

paiseh-hehe...tak ape...bro..

mim.ya.ra.alif said...

blogging skrg dh menjadi 1 fenomena baru
semua org ada blog

Anonymous said...

mahukan blog..mahukan etika..mahukan kod..
biar putus asa, jgn putus mem'blogging'/mengeblog..(upin)

dear bloggers,
continue ur gud jobs...Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya Allah sentiasa memberi rahmat dan Malaikat-Nya serta penduduk langit dan bumi - sehinggakan semut dalam lubangnya dan ikan di laut - sentiasa berdoa untuk sesiapa yang mengajarkan perkara-perkara yang baik kepada orang ramai." (Abu Umamah r.a)

Pengajaran hadith:
i) Usaha mengajar dan menyebarkan ilmu yang bermanfaat dan membawa kebajikan kepada masyarakat adalah amat tinggi nilainya di sisi Islam.Blog telah menjadi medium favourite pengguna masa kini untuk berkongsi...gunekan ia sebaiknye seMOGA amalan berpanjangan
ii) Bagi sesiapa yang melakukannya akan dilimpahkan rahmat oleh Allah S.W.T. Begitu juga dengan para malaikat dan sekalian makhluk di langit dan di bumi, semuanya berdoa untuknya agar Allah memberikan balasan yang sebaik-baiknya..Subhanallah, Maha Suci Allah..selain collect info,collect pahala melalui blog..dapat banyak pahala,dapat masuk syurga(ipin)

we heard we forget
we see we know
we do we understand
-confucius-

cacen86 said...

waahh...blog ku dipromote...universal tuh..:)

nway..thanx 4 da pocket calendar yg diedarkan..

paatz said...

anonymous-tq utk peringatan yg diberi

cacen86-hehe...sama2

Anonymous said...

thanks !! very helpful post!

rH3uYcBX

Anonymous said...

Super-Duper site! I am loving it!! Will come back again - taking you feeds also, Thanks.

rH3uYcBX

Anonymous said...

Please, can you PM me and tell me few more thinks about this, I am really fan of your blog...

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz