Inspirasi Onizuka



Salam...entri kali ni nak berkongsi sesuatu...inspirasi Onizuka...heh,ape ini semua Paatz?ntah..aku tak pasti...korang mesti penah tengok citer ni kan? G.T.O ( Great Teacher Onizuka)...seorang lelaki miang yang bercita2 untuk menjadi guru??kui3...

Onizuka sensei...dalam citer tuh, asalnye die bekerja sebagai pencuci bangunan,dapat interview jadik cikgu kat salah sebuah sekolah...dengan kelayakan akademik yang tak seberapa ( apatah lagi Kokurikulum...) die tetap bersemangat gak pergi interview tuh...

walaupun diperlekehkan, dapat jugak jadik cikgu...hehe..sepanjang berada kat sekolah tuh, macam2 perkara yang ditimbulkan oleh anak2 murid die...isk3...pendek kate,hero konfem menang...sume masalah n perkara settle dengan mudah..

Tu la part yang aku minat pasal citer Jepun ni, die punye SEMANGAT...tak kira la cite ape pun...cite cinta, cite katun(anime), seram, lawak, kekeluargaan...semuanya ade 'semangat' die sendiri...cam dalam cite GTO ni,komitmen dan kesungguhan Onizuka membantu anak didiknya yang bermasalah memang best..persoalannya,ramaikah cikgu semiang Onizuka kat sini?opps...maksud aku,bukan pasal tu..bende yang negatif tu jangan ikot...err,pada pendapat korang, ramai tak guru2 kat Malaysia yang rapat dengan pelajar die sendiri...kire boleh wat kawan..pengalaman korang camne? Paatz? ade...dulu kat sekolah ade cikgu yang rapat dengan pelajar...

Kite ambik kisah adik kita Nik Madihah yang berjaya didalam SPM tahun lepas..dikorek2 dan diselidik,guru2 kaunseling kat sekolah die berjaya memainkan peranan 100% sebagai guru kaunseling..camne??asal cikgu tak masuk kelas je atau kelas tu relief,guru kaunseling akan masuk..berbual dengan pelajar,mendekati pelajar dengan lebih dekat lagi..dari situ bakat dan kebolehan pelajar dicungkil..

Paatz?emmmm aku? persoalan tu la yang selalu difikirkan..guru yang camne kau nak jadi?guru setakat mengajar dari 7 pagi sampai 3 petang,balik umah.atau guru yang menjadi 'kawan rapat' pelajar?Guru seharusnya ibarat lilin...membakar diri...menerangi kegelapan..sanggup 'membakar' diri untuk anak didik...INSPIRASI ONIZUKA


p/s-perjalanan aku masih awal lagi...doakan agar Paatz menjadi guru yang berdedikasi

4 Atom Bergerak :

byabya said...

wahh.
rindu pulakk nk tgk GTO.
haha.
yeah!
goodluck paatz.
:)

paatz said...

to byabya--> huhu..paatz slalu ulang2 cite ni..he..tq2

is-nanie said...

GTO.... citer lama.. agak glemer zmn skolah dulu2..

penah tgk Gokusen1 atau dragon zakura?
citer jepun.. psl sekolah2 jugak..
agak menarikla..

kalo ade cikgu2 mcm tuh kat msia.. mmg semangat la budak pegi sekolah..
mcm gokusen.. budak2 yg dah taknak blaja.. asalkan dorang tak susahkan orang dan hidup berdikari cukupla... takde la nak push dapat straight A sedangkan dorang tak berkemampuan..

ziezue said...

smoga awk jd ckgu yg cemerlang dan berdedikasi...
ingt..keje ckgu tue adlh pekerjn yg amat mulia...
smoga tercapai hasrat awk...
gudluck...

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz