Pass B.I pass SPM


Struggle for success..(grabbed from mamak)
salam semuanya..morning everyone! waa...i heard about discussion over Tv few days ago,our new Edu minister,Tan sri Muhyiddin Yassin was surprised to learn that English is not a “must pass” subject for SPM,SPM English...student should must pass?and he wants public feedback.so here is mine..(this is my 1st post in BI,allow me to apologize for all grammatical errors..kui3)

hmmm..to be frankly, it's a good idea to highlights this out, but...realistically ( is that a correct word?), this couldn't be done.i've got a little experience teaching in rural area @ kampung...i'd used to teach them Etems(English for Teaching Science and Maths) 2 weeks before i get into Sciense syllabus, and i can see they have a problem to learn in English.their environment won't let them to feel free to practising English. i'm not good enough too in this language but i've to practice so then i can teach them succesfully.so i've to improve my English.

but then it's not a big problems for students in 'kampung' to learn English.why do i say so?Creativity..yeah..its all about how teacher delivers the content to students.and i thought students in rural areas are more attracted to multimedia and fun learning.We need more rural teachers of English,Maths and Science,who are competent as well as confident in the language(paatz? 50-50..=p) Besides, it's turn back to student's aptitude,whether they are pushing the will or not.

Paatz,so you are agree to make English as a prerequisite to pass SPM?

Hmm..not really...like malay quote, "macam termakan gunting...nak dikeluarkan sakit,telan pun sakit." outside of city, it seems not everyone can get a good access in technology.Furthermore, many youngsters couldn't pratice speaking with their family in home.(includes me).Plus, many of them are doesn't like English language.

so how about you?agreed?not?just kongsi with me...and let the Minister shocked for the second time..ngee


p/s- thats would happen if our ministry always changing,without knowing their departments well..kui3..

Berikan komen korang,tekan saja Atom Bergerak dan Paatz pasti seronok berkongsi dengan korangSmile18.com

13 Atom Bergerak :

zuLL said...

Bi ni penting tp mana penting dari BM?

SimPle^BoyZ said...

uhuhu...
xstuju..susah r bi ni.. lau aku time nk speak tu.. perghh...trbelit ldah..hehe..

kusu said...

zull..
aku bukan nye tak sokong..
aku sokong..
kalau tgk balik yang diorang nak buat tu..
bukan setakat bi je yang diorang nak naikkan..
tp bm skali..
kalau bi tu mesti lulus, bm lak diorang naikkan kepada c untuk lulus.. thats the way it works! :)

kusu said...

zull..
aku bukan nye tak sokong..
aku sokong..
kalau tgk balik yang diorang nak buat tu..
bukan setakat bi je yang diorang nak naikkan..
tp bm skali..
kalau bi tu mesti lulus, bm lak diorang naikkan kepada c untuk lulus.. thats the way it works! :)

paatz said...

to zuLl-dua2 penting zul

FarisPharmacistMuslim said...

kl takat lulus tu aku sokong ah...tp pk2 balikkan..aku yg skolah dkat subang pon dpt 5C..camner budak2 yg dkat sabah sane 2..ader harapan ke mereke..BM pon da susah...


Bukan niat aku nak membangkan..tp pk la..skrg kerajaan sebok psl BI...konon nak maju...nati lame2 bahse Malaysia tros terpinggir...Negare Apekah ini...???



Englang Gune English, Jepun gune Japaneese..china gune chineese..Malaysia?

paatz said...

ngee....faris fuzai...member lama ku....

FeeqahRidzwan said...

bukan suma kt sabah bi dorang trok..
ada gak yg dpt A~
yg agak truk bhgn pdlmn.
tp jgn kata kat pedalaman sabah je truk..
kt sana pn lebih kurang..
kan?

b.i penting.
sbb dya bahasa antarabangsa.
d mana2 pn akan gunakan bhs nie sbg bahasa pengantara.
saya tak kata bahasa Malaysia tak penting.
tp pabila kita buka minda, kita taw apa relevannya.
mgkn kerajaan lmbt bertindak, tp x silap mula dr skrg. kan?

mgkn cara kerajaan melakukan perubahan secara drastik itu boleh dibaiki lagi.

perlahan-lahan. siapa tahu blh berjaya? kan? :)

FarisPharmacistMuslim said...

erm..ramai org kate mule perlahan bley..tp kemane hale tuju psmi skrg?

nati xlame lagi..ape yg aku nmpk..

"yg bodo mkin bodo, yg pandai mkin pandai" = "yg ditindas tros ditindas, yg menindas tros menindas"


cerite pasal bahse antarabangse...jepon bdak2 die xpandai pon BI..maju jerk..

FeeqahRidzwan said...

tak..
begini..
mslhnya, apa slhnya kita lihat ini sbg perkara yg posotif?
tak slh kn?
klu dh kita pandang negatif,
dh sah2 suma yg kita rancang takkan menjadi.

sepatutnya,
"yang bodo mkin pandai, yg pandai makin2 pandai" :)

org hny akan rasa ditindas pabila perkara tersebut tidak disukai. kan?

bahasa antarabangsa utk berkomunikasi. mcmana nak berkomunikasi kalau bahsa global tak dikuasai? takkan kita expect nak ke Jepun ckp bahsa Jepun atau bahsa Malyaysia kot? bljr kt Universiti skrg pn rata2 subjek bahasa inggeris. kn?

basic english IS important~

FarisPharmacistMuslim said...

yg e2 xdptla nak disangkal...


sbb ari 2 aderla terjmpe sedare mare di kg sebnanyer...ade sampai xmau p skolah da sebab menderni...


kl nak pk aku..aku mmg jnis xkesahpon..sbb dkat matrik pon jwb dlm bi...


tp sbb pk org lain...biala...just c the result...

cik bulan said...

Bi pun penting. Bm lAGI penting. tapi yg jadi masalah, bile nak jalankan sesuatu,, main terus buat je. tanpa wat research, experiment dah sebagainye. seolah2 semua bdk2 yg lalui tu lah bhn experiment. same la mcm kes PPSMI uh. main jalan je. x rancang betul2, bg aku, sblom jalankan, pastikan SEMUA cikgu yg mengajar maths and sains tu, bg CEKAP dulu ENglish nye. ni tak, mase budak kene blaja dlm BI tu jugak lah baru cikgu tergopoh2 dibagi kursus ni kursus tu. cikgu pun naik gabra.

FarisPharmacistMuslim said...

btol2....


tp pengumuman baru bagi bdak sains agame bley amik 11 subjek amatlah melegekan...

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz