Analisa



Analisa siapa kita


Analisa diri kita...

Adakah mengucap kalimah syahadah
Solat lima waktu puasa, zakat
Pergi ke Mekah tunaikan haji
Telah dikira Muslim sejati

Sedangkan sembahyang tiada kekhusyukan
Puasa dikerja banyak kekurangannya
Keluarkan zakat kerana terpaksa
Tunai Haji untuk pangkat dan nama

Kita mengaku adanya Tuhan
Namun larangan tetap dilakukan
Ada malaikat kiri dan kanan
Tidak diendah akan kehadiran

Percaya Rasul dan para nabi
Sunnah mereka tidak dituruti
Quran dibaca tiada penghayatan
Intipatinya tidak diamalkan

Hidup akhirat engkau yakini
masih mengejar nikmat duniawi
Qadha dan Qadar telah ditentukan
Ditimpa musibah
hilang redha dan kesabaran


Tanyalah diri KITA...

lirik lagu asal : Analisa ( Shoutul Amal )

p/s- Buat semakan diri sendiri...


Mari sama-sama muhasabah,tekan saja Atom Bergerak dan Paatz pasti seronok berkongsi dengan korangSmile18.com

20 Atom Bergerak :

chokio_nia said...

bace ne trus terdiam n terduduk n terkedu pastu pk amalan sniri..T_T

Fiq said...

insafnya...

paatz said...

@chokio_nia & Fiq...sama2 kita ingat mengingati

zaradgreat said...

ooo
lagu ke nih
tq2
tazkirah hari ini.

paatz said...

sama2 zara..ingatn bersama

setiakasih said...

salam...
tersentuh gak membaca lirik nih... teringat semula apa yang telah aku hampir lupai...

entri yang besshhh

lemonade said...

muhasabah diri kejap bile bc n3 ni.. kite sllu lalai dan lupa akan adanya kehidupan kedua sesudah ini..terima kasih krn sering mengingati.

tangsibaru said...

itulah keperluan utk kita saling ingat mengingatkan.. kerana kita mudah lalai dan leka

paatz said...

@setiakasih..insaf dengar lagu ni

paatz said...

@lemonade n tangsibaru..betul,terkadang kita tak lepas dari kesilapan dan kelekaan

Watierman said...

Salam paatz....terima kasih..berkongsi ...moga kita sama mendapat manafaat darinya....Amin!

paatz said...

@watierman..insyaAllah =)

azZmie said...

assalamualaikum..
terima kasih di atas kesudian anda ke blog saya.. (link saudara pada shoutbox saya..)

Dari Hati said...

salam..entri yg menarik.

`ala kulli haal..kita ni belum sempurna ..
Tapi sekurang kurangnya kita sentiasa cuba mencari keredhaan NYA..
Betul kan paatz..

paatz said...

@azZmie...sama2 =)

@ darihati...tepat sekali apa yang dikatakan.moga bermanfaat untuk kita semua

arnamee said...

Salam..

lama tak jenguk blog paatz neh.
insaf sat baca, baik kamu neh.
semoga kita sama2 jadi makin baik:)
insyaallah.

thnks for sharing:)

zai said...

Salam Paatz..

Mudah2an kita sentiasa Istiqamah didalam melakukan ibadah kepada Allah dan melakukannya dengan sungguh2 dan penuh rasa tawadduk..

Terima kasih atas peringatan yg sgt baik utk orang2 yg sering menganggap ibadahnya sudah sempurna.

Cekgu Yusa said...

salam ziarah!! assalamualaikum

cybernetic88 said...

uhuk. sedih aku tngok. mari sma kita muhasabah diri kita

Blog Surau Al Amin Shah Alam Seksyen 18 بلوڬ سوراوالأمين شاه عالم سيكشن ١٨ said...

salam perkenalan...ana irfan dari kariah surau al-amin sek.18...

kau minat Shoutul amal ye ? hahaha..
Imam 3 kat surau aku ni merupakan bekas Ketua kumpulan nasyid ni...prcaya tak agak-agak ?


http://suraualaminshahalam18.blogspot.com/2009/10/biodata-imam-ke-3.html

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz