Melepak tu Baik

"Cover la pulak..."
"PHEWITT...bajet cun seh.."
"alamak,labuh nyeee..."
"Aii...lajunye jalan kak..kah3..."

Dialog2 kat atas tu selalu kedengaran bile kaum hawa lalu lalang kat tempat yang bangsa adamnya berkelompok ataupun kite kata meLEPAK...sama ada si hawa tu meluat dengan perangai atau pun rase gumbira tak terhingga dengan 'pujian' tersebut..

Boleh kata setiap hari kat mana2 tempat sosial,tak kira shopping complex,cyber cafe,atas motor,maupun kaki2 jalan korang boleh tengok manusia ber'sosial'..erti kate mudah,lepak la kan...dan pasti ade yang berkata,buat apa melepak,buang masa je tu...takde faedahnye pun...

Kan bagus korang 'lepak' kat sekolah


Faedah melepak?

Kalo kita berkumpul dengan kawan2 ataupun geng2 kita tu namanya melepak ek?Dan bila kita melepak,apa topik yang selalu kita bualkan dengan kawan2 kita bile melepak?masalah kerja?isu politik?ekonomi?sukan?hiburan?
ataupun kisah kucingnya ada simpan betina lain...ape sekalipun topik yang dibincangkan pasti HANGAT bila bersembang secara ber'jemaah'...hatta bende kecik sekalipun...boleh gelak sakan tau..dan bila muncul si bunga manis,pasti ligat mata memerhati...............walaupun kejap...

tak salah melepak,janji janganla bual kosong saja2..Paatz ada terbaca kisah zaman Rasulullah dulu,ade juga sahabat2 yang melepak..duduk berbual di tepi jalan..Baginda menegur perbuatan depe..tapi depe katekan susah nak buang tabiat ni...lalu Baginda bersabda;

"Jika kalian semua tidak dapat meninggalkan kebiasaan itu,maka hendaklah kamu tunaikan hak jalan ini."

Sahabat kemudian bertanya..."Apakah hak jalan itu wahai Rasulullah?"

Baginda menjawab,

"Tundukkan pandanganmu,elakkan diri daripada mengganggu orang lain,menjawab salam dan menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran.."(riwayat Bukhari dan Muslim)

hmmm...apa kate kita cuba praktikkan semua ni masa kita melepak nanti???

p/s-lepak kat masjid?

Berikan komen korang,tekan saja Atom Bergerak dan Paatz pasti seronok berkongsi dengan korangSmile18.com

13 Atom Bergerak :

ZARA 札拉 said...

kalau aku..angat benci woo~

MiszMama@Haslinda said...

aku pun benci, nyampah, semua adalah..tapi kalau yg pewet tu hensen gile cam keenu reeves, ape salahnye...kwang3

paatz said...

to zara n miszmama...hehe..mesti korang menyampah kan nengok kan..xpe2..main je 2

░♥si lampu neon♥░ said...

selalu gak kene!

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

sumi pun xsuke bila dok jalan ditegur2 sebegitu rupa.. huhuu~

bila ade yg wat camtuh rasa cam nk baling kasut jew..

paatz said...

to siLampuneon...kene kat ne tu?

paatz said...

to [ai][sumi]...jangan baling kasut...tu yang kene ubah stail melepak ...biar berhemah

lalink7 said...

huhu..jom lepak masjid..
hehehe~

paatz said...

lalink7...jom2

al-Wann said...

hmmm..laki klu mlepak xpndang pmpn,xsah mlepak 2..lepak masjid?wow, very practical..

sophie said...

kekadang melepak pOn bEst pEW..
hehe =p
release tension tp biaQ berpada la..
=p

paatz said...

to sophie...hehe,slalu tension ek?

BudaK BAik tAPI Nakal..... said...

peeewet... nak p mne 2 bang!!!.blaaalalal....bls blik r...mcner lau girls lak buat mc 2..aper perasaan saudara paatz????

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz