Hidupku Perlu Duit?



Berusahalah...


Hidupku perlu DUIT?

..DUIT bukanlah segala-galanya dalam hidup ni..tapi hidup susah kalau takda DUIT..

..manusia takkan buat sesuatu tanpa ada ganjaran..dan DUIT adalah salah satu ganjarannya..

..Kerja akan beres kalau ada DUIT..

..Life kat KL you kene carik DUIT, even tandas pun you kene ade DUIT.50sen beb..

..DUIT boleh jadikan kau senang-lenang dan kaya.tapi WANG susah nak beri kau kebahagiaan..

..Bile kita dah ada banyak WANG,kita ingat tak kat orang yang tak banyak DUIT??..

..DUIT mungkin boleh beli kuasa dan pangkat,tapi bukan kehormatan..



WANG boleh dicari,tapi...


DUIT pada kamu semua macam mana pula??


BAca Kisah Benar ni..

"Alkisahnya ada sebuah family yang hidup mereka anak beranak sangat susah.kais pagi makan pagi dan begitulah sebaliknya..namun sedikit pun mereka tak mengeluh dan sedih dengan kepayahan hidup.Si Ayah seharian mencari upah bekerja untuk sesuap nasi anak2 dan isteri. Yang ibu pula sanggup berpuasa kerana tak SANGGUP melihat putera-puteri kesayangan kelaparan...diberinya anak-anak mee Maggie saban hari untuk mengisi perut.

Seorang pemuda berkunjung ke rumah family ini.sedih melihat kehidupan mereka..Lalu diberikan sedikit barang dapur dan dibelikan aiskrim anak2 kecil itu..Seorang dari anak2 itu memegang kon aiskrim dengan mata berair lalu memakannya dengan penuh perasaan.tak terkata nikmatnya aiskrim yang tak pernah diimpikan olehnya..si anak bertanya pada pemuda itu..

"Abang..kenapa hidup perlukan WANG? "



Impian setiap kita



"Barang siapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. (at-Talaq: 2)"
WANG adalah segalanya???,tekan saja Atom Bergerak dan Paatz pasti seronok berkongsi dengan korangSmile18.com

18 Atom Bergerak :

zaradgreat said...

duit ada=manusia lupa nak bersyukur.
tade duit=manusia cakap susah nak teruskan hidup


**ape lah aku membebel nih??? ohohoho

chokio_nia said...

err..ape abg tu jawab??

akhatam said...

Stuju Kang... keep writing...

Lala said...

betul2....setuju....kesian budak tu...xpernah dpt aiskirim nk menangis die bile dpt aiskrim....terharu..

paatz said...

@zara...betul kata kamu tu

@chokio..abg tu terkedu dek soalan anak kecil tu..

@Lala..memberi lebih baik dari menerima

uminas said...

Salam paatz..
Hidup ni memang perlu pada duit. Duit adalah alat bukan matlamat hidup.
Orang yang beriman tak akan menjual keimanan dengan wang ringgit tapi mereka menjual diri dan nyawa mereka dengan harga yang lebih mahal menurut janji Allah.

paatz said...

@Uminas...=) setuju dengan kamu..duit bukan matlamat hidup..Sama2 kita konsistenkan matlamat sebenar kita

Masshah said...

kita perlukan duit,asal jangan sampai jadi hamba duit..gunakkan duit untuk cari redha Allah..

maverick said...

duit bukan segalanya..tapi segalanya perlukan duit...

budin said...

agaknye mcm mne la hidup ni kalo xperlu duit??huhu pikir2.. Dalam agama kte pn ad pasal jual beli,susah kn xda duit..

"kemiskinan membawa kepada
kekufuran" renungkanlah

paatz said...

@maverick...duit...Doa Usaha Ikhtiar Tawakkal

@budin...betul tu..jadi ble senang jangan lupe pada yang kurang mampu

budin said...

btol tu ble sbg jgn lupe pd kurang mampu..ak susah tolong la ak abglng haha..men2 je.. ^^,

budin said...

adus slh tls lak..sbg=sng
=.=

[biru][pink] said...

money is only one thing
Allah is everything

cinta lea ixora said...

zaman skrg zaman duit...
org sggp wtpe je demi duit..
tapi duit tu bukan leh wat masuk kubur pon...
cukup la sekadar ade duit utk keperluan jer...

paatz said...

@ budin...pertolongan bentuk ape tu..hehe

@ [biru][pink]..dari Allah kita datang pada Allah kita kembali

@ cintaleaixora..betul tu.gunakan duit untuk mendapat redha Allah

MaizaC'Joe said...

Salam paatz

manusia kadang mudah lupa.. tak bersyukur apa yg ada.. duit bkn segalanya.. tapi duit amat penting.. bersyukurlah apa yg ada...

-maiza-

paatz said...

@Maiza.. betul cakap kamu tu.kita kadang2 terlupa bersyukur dan selalu pula sesal

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz