Enjit-enjit Semut



Enjit2 semut,siapa sakit jumpa doktor~

enjit-enjit semut...
siapa sakit naik atas..
enjit-enjit semut...
siapa sakit naik atas~~..

Korang pernah kan dengar lagu kanak2 ni? mesti pernah punye.Main cubit-cubit belakang tangan member sambil menyanyi, pastu yang sakit kene cubit die naik atas..hehe,teringat zaman tabika dulu.

Bila diulang2 lagu ni,ada satu mesej yang tersirat rupenye.."sapa sakit,naik atas.." Tangan kawan yang lain akan berkongsi kesakitan yang dirasakan tadi.Perlunya tolak ansur dan bekerjasama dalam setiap perkara.

Sikap bekerjasama (apa yang penting...?) memang kita dapat tengok melalui tingkah laku sang semut dan kawan2 nya.Diorang akan bergerak dalam satu PASUKAN menyerang sasaran walaupun sebesar gajah, depe mampu lakukan..
masing2 ade peranan..semut askar,semut penjaga telur2 dll...bila bekerja satu kumpulan,koloni depe menjadi mantap!!! Hebat kan?

Paatz 'terserempak' dengan video enjit2 semut ni.ngee, sempoi dan menarik lirik die..



Bestkan?hehe...bawah ni antara lagu kanak2 yang kite pernah nyanyi waktu kecik dulu (kalau buat carta lagu,mana lagi best?=p);

lagu rasa sayang
goreng pisang
jingli nona
tanya sama pokok
anak ayam
burung kakak tua
lagu tiga kupang
anak itik tokwi
anak ayam
bangau oh bangau

p/s- Imbau kenangan

Pelihara lagu kanak2 kita,tekan saja Atom Bergerak dan Paatz pasti seronok berkongsi dengan korangSmile18.com

6 Atom Bergerak :

sukiminna said...

rasa cam sume best jek dlm list tu..

tp ak igt ade lagi satu lagu yg ak ske nyanyi time kecik2..lagu suria baja hitam..wlupun mende dia sebut ak xpaham

chokio_nia said...

haha..ingat2..jom men jom..lol

nurain rodze said...

klu di egt kan balik an ,
nak tampor je kwn yg pernah cubit betul2 sampai berbekas. .

paatz said...

@sukiminna..Waaa.paatz pun suke gak.bersemangat je rase bile start cite..henshin!!

@chokio nia..ok,jom main yok.ngee =p

@nurain rodze..mak ai,sampai berbekas ke dia cubit?

Putra Al-Maliki said...

memang sonok maen enjit2 semut nie.. lame dah x maen.. rindu zaman kanak2 dulu.. =)

paatz said...

@putra Al-maliki..zaman kecik2 dulu memang seronok..maen je kejenye

Dari pena kimiadanaku

Semua post yang dibuat @ telah dibuat dalam laman ini hanyalah sekadar idea dan pendapat peribadi penulis. Tiada niat untuk menyinggung atau meniupkan sebarang bentuk provokasi, fitnah mahupun penipuan. Komen dan kritikan yang bernas amat dihargai.

Followers

dasdasdsadasdasdasdasdas
There was an error in this gadget

Rakan Paatz